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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA Tacuarembó. |
Fecha : |
21/02/2014 |
Actualizado : |
12/10/2017 |
Tipo de producción científica : |
Actividades de Difusión |
Autor : |
INIA LAS BRUJAS. PROGRAMA HORTICULTURA |
Afiliación : |
ESTACIÓN EXPERIMENTAL "WILSON FERREIRA ALDUNATE", INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay. |
Título : |
Resultados experimentales en ajo 1993-1994: reunión técnica. |
Fecha de publicación : |
1994 |
Fuente / Imprenta : |
Canelones (UY): INIA Las Brujas, 1994. |
Páginas : |
74 p. |
Serie : |
(INIA Serie Actividades de Difusión ; 8) |
Idioma : |
Español |
Contenido : |
CONTENIDO.
Francisco Vilaró, Carlos Suárez - Selección de material mejorado de ajo.
Francisco Vilaró, Marco Dalla Rizza, Carlos Suárez, Maribel Ceppa - Producción de semilla de ajo.
Marco Dalla Rizza, Maribel Ceppa, Francisco Vilaró - Resultados preliminares del efecto del frío aplicado a bulbos de ajo colorado en dormancia sobre la tasa de regeneración in vitro.
Diego Maeso, Marco Dalla Rizza (Colaboradores: Francisco Vilaró, Jorge Paullier, Wilma Walasek, Alejandra Borda, Carlos Suárez) - Identificación e incidencia económica de virosis en ajo.
Claudine Folch, Amalia Baraibar (Colaboradores: Stella García, Jorge Arboleya, Fernando Queirós, Alejandra Borda, Wilma Walasek, Carlos Suárez) - Control biológico de Sclerotium Rolfsii por Trichoderma.
Stella García (Colaboradores: Wilma Walasek, Alejandra Borda) - Evaluación de fungicidas aplicados a la semilla para el control de enfermedades en ajo.
Jorge Arboleya, Claudio García (Participantes: Carlos Suárez, Roberto Quintana, José Furest) - Respuesta del ajo en alta densidad con mulch y fertirriego.
Jorge Arboleya, Claudio García (Participantes: Carlos Suárez, Roberto Quintana, Roberto Docampo) - Ajuste de la fertilización ante distintas densidades de plantación con y sin riego en ajo colorado.
Jorge Arboleya (Participantes: Carlos Suárez, Claudio García) - Respuesta del ajo a dosis y fraccionamiento de nitrógeno.
Jorge Arboleya (Participante: Carlos Suárez) - Efecto de la posición de los dientes en el surco de plantación sobre el rendimiento y la calidad del ajo colorado.
Sergio Carballo, Jorge Arboleya, Mario Cabot (Colaboradores: Carlos Suárez, Claudio García) - Momento de cosecha y sistema de curado en ajo.
Sergio Carballo, Mario Cabot - Envasado termocontraible en ajo.
Roberto Docampo, Roberto Quintana (Colaboradores: Departamento de Protección Vegetal) - Abono verde y orgánico en sistemas de producción de ajo.
Gustavo Pereira (INIA Tacuarembó, Unidad Experimental La Magnolia) - Efecto de la incorporación de materia orgánica al suelo previo a la plantación del ajo.
Gustavo Pereira (INIA Tacuarembó, Unidad Experimental La Magnolia) - Evaluación de poblaciones de ajo blanco, rosado paraguayo y colorado en Tacuarembó.
Gustavo Pereira (INIA Tacuarembó, Unidad Experimental La Magnolia) - Resultados del manejo de suelos arenosos en ajo en 1992. MenosCONTENIDO.
Francisco Vilaró, Carlos Suárez - Selección de material mejorado de ajo.
Francisco Vilaró, Marco Dalla Rizza, Carlos Suárez, Maribel Ceppa - Producción de semilla de ajo.
Marco Dalla Rizza, Maribel Ceppa, Francisco Vilaró - Resultados preliminares del efecto del frío aplicado a bulbos de ajo colorado en dormancia sobre la tasa de regeneración in vitro.
Diego Maeso, Marco Dalla Rizza (Colaboradores: Francisco Vilaró, Jorge Paullier, Wilma Walasek, Alejandra Borda, Carlos Suárez) - Identificación e incidencia económica de virosis en ajo.
Claudine Folch, Amalia Baraibar (Colaboradores: Stella García, Jorge Arboleya, Fernando Queirós, Alejandra Borda, Wilma Walasek, Carlos Suárez) - Control biológico de Sclerotium Rolfsii por Trichoderma.
Stella García (Colaboradores: Wilma Walasek, Alejandra Borda) - Evaluación de fungicidas aplicados a la semilla para el control de enfermedades en ajo.
Jorge Arboleya, Claudio García (Participantes: Carlos Suárez, Roberto Quintana, José Furest) - Respuesta del ajo en alta densidad con mulch y fertirriego.
Jorge Arboleya, Claudio García (Participantes: Carlos Suárez, Roberto Quintana, Roberto Docampo) - Ajuste de la fertilización ante distintas densidades de plantación con y sin riego en ajo colorado.
Jorge Arboleya (Participantes: Carlos Suárez, Claudio García) - Respuesta del ajo a dosis y fraccionamiento de nitrógeno.
Jorge Arboleya (Participante: Carlos Suárez) - Efecto de la posición de los dientes en el surco de plantación sobr... Presentar Todo |
Thesagro : |
ABONOS NITROGENADOS; AJO; ALLIUM SATIVUM; APLICACION DE ABONOS; CONTROL DE ENFERMEDADES; COSECHA; CULTIVO; ENFERMEDADES DE LAS PLANTAS; ENVASADO; ESPACIAMIENTO; FITOMEJORAMIENTO; MANEJO DEL SUELO; PLANTACION; PRODUCCION DE SEMILLAS; SUELO ARENOSO. |
Asunto categoría : |
-- |
URL : |
http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/7359/1/UY.INIA.SAD.1994.n.8.pdf
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Marc : |
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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA Las Brujas. |
Fecha actual : |
15/10/2014 |
Actualizado : |
18/03/2022 |
Tipo de producción científica : |
Artículos en Revistas Indexadas Internacionales |
Circulación / Nivel : |
B - 2 |
Autor : |
FEIPPE, A.; IBÁÑEZ, F.; PERALTA, G. |
Afiliación : |
MARIA ALICIA FEIPPE FERNANDEZ, Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA), Uruguay; FACUNDO IBÁÑEZ SILVA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; GABRIELA PERALTA ALTIER, Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA), Uruguay. |
Título : |
Fruit ripening stage effect on the fatty acid profile of 'Arbequina' and 'Picual' olives in Uruguay. (Conference Paper). |
Fecha de publicación : |
2010 |
Fuente / Imprenta : |
Acta Horticulturae, 2010, no.877, p.1495-1500. |
Serie : |
(Acta Horticulturae; 877). |
ISBN : |
978-906605613-8 |
ISSN : |
0567-7572 |
DOI : |
10.17660/ActaHortic.2010.877.204 |
Idioma : |
Inglés |
Notas : |
ISHS Acta Horticulturae 877: VI International Postharvest Symposium. Publication date: 11 November 2010. Editors: M. Erkan, U. Aksoy. |
Contenido : |
ABSTRACT.
Uruguay is one of the countries with favorable conditions for the development of olive tree culture. Olive oil is mainly composed by triglycerides, formed by different fatty acids which confer a main portion of its properties. Its acidic composition varies mainly with variety, local climatic conditions and fruit maturity degree. The objective of this work is to know the influence of fruit maturity stages on the fatty acid profile in the ?Arbequina? and ?Picual? varieties cultivated in Uruguay. According to skin and flesh color, fruits at six stages of maturity were used for extraction of lipids and percent fatty acid composition was determined through gas chromatography on methylated byproducts, palmitic, palmitoleic, estearic, oleic, linoleic and linolenic. Across different maturity stages and on ?Arbequina? and ?Picual? the C16:0 was constant and showed a value of 20 and 19.5% respectively, showing no significant changes. The C16:1 and C18:2 significantly increased from the M1 to the M6 stage in ?Arbequina? and ?Picual? (C16:1 increased from 1.9 to 3.3 and 1.5 to 2.2 respectively; C18:2 from 8.0 to 13.3 and 1.6 to 6.5% respectively). C18:1 and of C18:3 levels significantly decreased in oils originated from fruits with more advanced maturity (C18:1 varied from 67 to 60 and 74 to 70 respectively; C18:3 varied from 0.6 to 0.4 and 0.7 to 0.5%, respectively). With advancing maturity, C18:0 level decreased in ?Arbequina? (1.7 to 1.4%) and increased in ?Picual? (1.8 to 2.5%), both showing significant variations. With advancing maturity and on both varieties, ratios between monounsaturated and polyunsaturated fatty acids decreased, and the decrease was greater in ?Picual?. Focusing on the potential oil quality, preliminary data emphasize the importance of understanding the effect of maturity stages as related to the development of olive harvest indexes. MenosABSTRACT.
Uruguay is one of the countries with favorable conditions for the development of olive tree culture. Olive oil is mainly composed by triglycerides, formed by different fatty acids which confer a main portion of its properties. Its acidic composition varies mainly with variety, local climatic conditions and fruit maturity degree. The objective of this work is to know the influence of fruit maturity stages on the fatty acid profile in the ?Arbequina? and ?Picual? varieties cultivated in Uruguay. According to skin and flesh color, fruits at six stages of maturity were used for extraction of lipids and percent fatty acid composition was determined through gas chromatography on methylated byproducts, palmitic, palmitoleic, estearic, oleic, linoleic and linolenic. Across different maturity stages and on ?Arbequina? and ?Picual? the C16:0 was constant and showed a value of 20 and 19.5% respectively, showing no significant changes. The C16:1 and C18:2 significantly increased from the M1 to the M6 stage in ?Arbequina? and ?Picual? (C16:1 increased from 1.9 to 3.3 and 1.5 to 2.2 respectively; C18:2 from 8.0 to 13.3 and 1.6 to 6.5% respectively). C18:1 and of C18:3 levels significantly decreased in oils originated from fruits with more advanced maturity (C18:1 varied from 67 to 60 and 74 to 70 respectively; C18:3 varied from 0.6 to 0.4 and 0.7 to 0.5%, respectively). With advancing maturity, C18:0 level decreased in ?Arbequina? (1.7 to 1.4%) and increased in ?Picual? (1.8 to... Presentar Todo |
Palabras claves : |
ARBEQUINA; FATTY ACID PROFILE; FRUIT RIPENING; OLIVE; PICUAL. |
Thesagro : |
MADURACION; OLIVOS; PERFIL DE ÁCIDOS GRASOS; VARIEDADES. |
Asunto categoría : |
F01 Cultivo |
Marc : |
LEADER 02917naa a2200313 a 4500 001 1051118 005 2022-03-18 008 2010 bl uuuu u00u1 u #d 020 $a978-906605613-8 022 $a0567-7572 024 7 $a10.17660/ActaHortic.2010.877.204$2DOI 100 1 $aFEIPPE, A. 245 $aFruit ripening stage effect on the fatty acid profile of 'Arbequina' and 'Picual' olives in Uruguay. (Conference Paper).$h[electronic resource] 260 $c2010 490 $a(Acta Horticulturae; 877). 500 $aISHS Acta Horticulturae 877: VI International Postharvest Symposium. Publication date: 11 November 2010. Editors: M. Erkan, U. Aksoy. 520 $aABSTRACT. Uruguay is one of the countries with favorable conditions for the development of olive tree culture. Olive oil is mainly composed by triglycerides, formed by different fatty acids which confer a main portion of its properties. Its acidic composition varies mainly with variety, local climatic conditions and fruit maturity degree. The objective of this work is to know the influence of fruit maturity stages on the fatty acid profile in the ?Arbequina? and ?Picual? varieties cultivated in Uruguay. According to skin and flesh color, fruits at six stages of maturity were used for extraction of lipids and percent fatty acid composition was determined through gas chromatography on methylated byproducts, palmitic, palmitoleic, estearic, oleic, linoleic and linolenic. Across different maturity stages and on ?Arbequina? and ?Picual? the C16:0 was constant and showed a value of 20 and 19.5% respectively, showing no significant changes. The C16:1 and C18:2 significantly increased from the M1 to the M6 stage in ?Arbequina? and ?Picual? (C16:1 increased from 1.9 to 3.3 and 1.5 to 2.2 respectively; C18:2 from 8.0 to 13.3 and 1.6 to 6.5% respectively). C18:1 and of C18:3 levels significantly decreased in oils originated from fruits with more advanced maturity (C18:1 varied from 67 to 60 and 74 to 70 respectively; C18:3 varied from 0.6 to 0.4 and 0.7 to 0.5%, respectively). With advancing maturity, C18:0 level decreased in ?Arbequina? (1.7 to 1.4%) and increased in ?Picual? (1.8 to 2.5%), both showing significant variations. With advancing maturity and on both varieties, ratios between monounsaturated and polyunsaturated fatty acids decreased, and the decrease was greater in ?Picual?. Focusing on the potential oil quality, preliminary data emphasize the importance of understanding the effect of maturity stages as related to the development of olive harvest indexes. 650 $aMADURACION 650 $aOLIVOS 650 $aPERFIL DE ÁCIDOS GRASOS 650 $aVARIEDADES 653 $aARBEQUINA 653 $aFATTY ACID PROFILE 653 $aFRUIT RIPENING 653 $aOLIVE 653 $aPICUAL 700 1 $aIBÁÑEZ, F. 700 1 $aPERALTA, G. 773 $tActa Horticulturae, 2010, no.877, p.1495-1500.
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